Organisaties
Klik op de afbeelding of de tekst aan de linkerkant om de de betreffende website te openen.
Klik daarna op de "terug"-knop linksboven in het scherm of op de "Backspace"-toets op je toetsenbord om weer terug te keren naar deze pagina.

InleidingWie zijn we? | Wat doen we? | Waar vind je ons? | Agenda | Organisaties | Nieuwsbrief | Privacybeleid

Om méér te kunnen betekenen voor de leden, heeft Close-Up zich aangesloten bij overkoepelende organisaties.

NH'63 Regionaal is dat bij de FAA NH'63 (te vertalen met Federatie van Audiovisuele Amateurs van Noord-Holland, opgericht in 1963). Een hele mond­vol, maar dan ook een waardevolle verbreding van ons interessegebied.
Het bestuur van NH'63, zoals wij het gemakshalve noemen, belegt in het filmseizoen september-mei een aantal wedstrijden en festivals, zowel voor individuele leden als voor aangesloten filmclubs.
Een van de projecten van NH'63 betreft het jaarlijkse Filmgala (regiofestival), waar de beste films uit Noord-Holland worden bekroond.
Deelnemers daaraan zijn tevoren geselecteerd door een zogeheten Rondreisjury, een team dat de aangesloten clubs afreist op zoek naar goede kandidaten.

Naast Close-Up zijn de volgende verenigingen aangesloten bij NH'63:
Film en videoclub Aalsmeer
AMFI'66
Noordwijkse Film- en videoclub
Video-filmgroep Saenden
Videofilmclub Schagen
Videoclub De Ronde Venen
Videofilmers Velsen
Filmclub IJmond
Videoclub Zaanstreek Noord
Videofilmclub Alkmaar-Heerhugowaard

Logisch is dan dat de provinciale organisatie ook is ondergebracht in een landelijke vereniging, die bij onze amateurfilmers de NOVA heet, hetgeen staat voor Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs. Ja, het vergt wel wat vertaalwerk. Audio = Luisteren, Visueel = Kijkend.
Amateurfilmers hebben er belang bij dat hun club aangesloten is bij de NOVA. Om enkele voordelen te noemen:
  • De NOVA heeft door een contract met de BUMA een (beperkte) vrijstelling gekregen voor het betalen van auteurs­rechten die op de muziek op de geluidssporen van films verschuldigd zijn.
  • De NOVA verstrekt zijn leden een Filmerspaspoort, een kaart die helpt om barrières te doorbreken.
  • De NOVA organiseert elk jaar een tweedaagse competitie voor de films die als allerbeste door de Rondreisjury's uit de provincies zijn geselecteerd en deelt nationale prijzen uit.
  • Tenslotte bepaalt het bestuur van de NOVA ook welke bekroonde en spectaculaire Nederlandse films mogen worden uitgezonden en vertoond, ergens op de aardbol, op een tiendaags congres, georganiseerd door de UNICA (zie hieronder).

UNICA De UNICA (Union Internationale du Cinema Non Professionnel) is de internationale "koepel" van amateurfilm- en video-organisaties.
In de zin van vreedzame samenwerking en vriendschap tussen de volkeren bevordert de UNICA internationaal begrip en samenwerking, met name op het gebied van kunst, cultuur, onderwijs en wetenschap, in overeenstemming met de beginselen van de UNESCO.

Bij onderstaande stichting is Close-Up weliswaar niet aangesloten,
maar het is wel degelijk een organisatie die zich inzet voor de amateurfilmer.


Stichting amateurfilm De Stichting Amateurfilm heeft als doel het stimuleren van het verzamelen, behouden en gebruiken van amateurfilms, het (laten) uitvoeren van onderzoek naar amateurfilm en het stimuleren van publieke belangstelling voor de amateurfilm in zijn historische en hedendaagse verschijningsvormen. De Stichting organiseert en ondersteunt activiteiten op het gebied van amateurfilm.