introductie | wat doet Rob? | wat doet Carla? | fotoalbums | links

Hieronder vind je handigheidjes, tips en websites die wij het bezoeken waard vinden.
 
Klik op de afbeelding of op de betreffende link om de de betreffende website te openen.
Klik daarna op de "terug"-knop linksboven in het scherm of
op de "Backspace"-toets op je toetsenbord om weer terug te keren naar deze pagina.


Eerst enige interessante websites:

De website van Close-Up, de videogroep waar Rob lid van is.
Liedeke
Veninga

De website van een vriendin van ons. Zij maakt bijzondere beelden en objecten en exposeert regelmatig in galerieën en op kunstmanifestaties.


Hieronder freeware programma's met handig "gereedschap":

Met Freemake Video Converter kun je videobestanden naar allerlei andere formaten converteren, bijvoorbeeld naar AVI, MP4, WMV, MKV, MPEG, SWF, 3GP, DVD, MP3, iPod, iPhone, PSP, Android. Rip & burn naar een DVD, converteer naar Flash FLV and SWF, brand ze op Blu-ray, en upload ze naar YouTube.
Website http://www.freemake.com/nl/
Een programma om geluidbestanden aan te passen. Knip en plak delen van het geluid, haal stoorgeluiden weg, versnel of vertraag het tempo, e.d.
Website: http://audacity.sourceforge.net
Hiermee kun je audio-CD's "rippen" om er bijv. MP3-bestanden van te maken. Er bestaan veel meer van dit soort programma’s, maar dit is een van de betere.
Website: http://www.exactaudiocopy.de
Vind je ook dat de bestandnamen van de foto’s uit je digitale camera allemaal zulke nietszeggende namen krijgen, iets in de zin van R0012345.jpg of iets dergelijks? Met het programma Geosetter kun je o.a. een hele lijst bestanden automatisch hernoemen tot iets duidelijkers. Je kunt bijvoorbeeld de datum en het tijdstip waarop de foto is gemaakt in de naam verwerken. Hernoem van de bestanden bijvoorbeeld tot iets als dit: 2011-0827-183612-PANASONIC.jpg, waarin het jaar, de datum, het tijdstip tot op de seconde en het merk van de camera is verwerkt.
Maar dit programma heeft nog veel meer mogelijkheden.
Zo kan het programma ook zogenaamde geodata verwerken. Als je camera is uitgerust met GPS-ontvangst, houdt dit onder meer in dat de locatie waar foto's zijn genomen op een kaart kunnen worden aangegeven.
Website: http://www.geosetter.de/en/
Met PC Inspector Smart Recovery kun je de bestanden redden die je bijvoorbeeld van een geheugenkaartje van je digitale fotocamera hebt gewist. Als je, na het wissen, alweer allerlei foto’s hebt genomen, werkt het niet meer, dus wees er snel bij na het “ongelukje”.
Website: http://www.pcinspector.de/smartrecovery/info.htm?language=1
Faststone Image viewer is (een van de vele) programma's om afbeeldingen te bekijken, te veranderen, e.d. Dit is een zeer mooi en uitgebreid exemplaar.
Website: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
Met JPEGcops kun je snel een afbeelding "bijsnijden" zodat deze bijvoorbeeld de verhouding 3:2 (fotoformaat) krijgt in plaats van 4:3 (soms het standaardformaat van een digitale camera).
Website: http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/
Met Pixresizer kun je de afmetingen van een plaatje veranderen. Deze mogelijkheid zit meestal ook in uitgebreidere programma's zoals Faststone Image Viewer, maar dit werkt eenvoudig en snel.
Website: http://bluefive.pair.com/pixresizer.htm